6 października goście zaproszeni do Water&Wine na Perlage Tasting Club po raz kolejny zostali zabrani w podróż po wyjątkowych smakach.
Koncept restauracyjny Water&Wine jest nierozerwalnie związany w zakładem butelkującym Cisowiankę i Cisowiankę Perlage dlatego pierwszym przystankiem tej podróży były linie butelkujące tę naturalną wodę mineralną, należące do jednych z najnowocześniejszych na świcie. Woda to nie tylko źródło życia, ale również nośnik smaku i bardzo ważny czynnik kulinarny, więc krótka wizyta w zakładzie to za każdym razem cenna i bardzo ciekawa lekcja dla zgromadzonych gości.
Od naturalnej wody mineralnej uczestnicy PTC płynnie przeszli do wina. Piotr Kamecki, Prezydent Polskiego Stowarzyszenia Sommelierów, wraz z gościem specjalnym – Panią Isabelle Ogier przygotowali degustację win (zarówno białych jak i czerwonych) z francuskiej winnicy Domaine de Nalys, Chateauneuf du Pape. Każda kolejna butelka odkrywała swoistą historię winnicy i była uzupełnieniem opowieści Pani Ogier.
Ostatnia część podróży toczyła się przy wspólnym stole restauracji Water&Wine. Goście spróbowali przygotowanych przez Zespół Water&Wine dań, które najlepiej oddają ideę oraz charakter tego miejsca. Próbowano m. in. podgardli wieprzowych z białymi szparagami oraz pączków ziemniaczanych z pudrem pomidorowym i emulsją jałowcową. Pierwszym degustowanym do lunchu winem był Bollinger Special Cuvee Brut. Na stole pojawiały się kolejne dania. Terrina z marynowanego pstrąga i białej rzodkwi. Pierożki z kominkami z kawiorem z jesiotra. Borowik na 5 sposobów. Ozór jagnięcy z kiszoną kalarepą, olejem lniany i świeżymi ziołami. Całość przygotowywana była na oczach gości, a każdy serwis Zespół Water&Wine uzupełnił o historię składników, często pochodzących z własnych upraw i hodowli. Każdej potrawie towarzyszyło też inne wino. Kolejno otworzono butelki Liry Korbowej z Winnicy Sztukówka, Acustic MAGNUM 2013 Montsant, Alois Lageder Pinot Noir 2015 Alto Adige, Lapostolle Cuvee Alexandre Pinot Noir 2014 Casablanca Valle i Domaine de Nalys 2013 Chateauneuf du Pape. Później przyszedł czas na desery. Na początek plaster miodu z restauracyjnej pasieki z cytryną. Następnie puree z palonego jabłka z kruszonym cheddarem, lodów z liścia laurowego z granitą z octu jabłkowego i różnorodność pralin.
Każde spotkanie w ramach Perlage Tasting Club to cenna wymiana doświadczeń dla obu stron. Przy stole w Water&Wine zasiadają nie tylko prawdziwi smakosze, ale przede wszystkim wyjątkowi znawcy światowej sceny kulinarnej – szefowie kuchni, managerowie i właściciele restauracji oraz dziennikarze. Wszyscy zgadzają się co do jednego - nie ma dobrej kuchni bez najwyższej jakości produktów a to pokazuje, że kierunek obrany przez Water&Wine i Cisowiankę Perlage jest najlepszym z możliwych.
